Турция обвини Франция, че задълбочава конфликта в Либия, като подкрепя генерал Халифа Хафтар срещу международно признатото правителство на страната, предаде Анадолската агенция.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че френската подкрепа идва въпреки резолюциите на ООН и НАТО.

16 000 разселени в Либия след последните боеве

16 000 разселени в Либия след последните боеве

Само за последните няколко дни

Аксой заяви, че Франция действа като агент на други страни в региона и добави, че има лоши намерения за Либия.

Турция ще продължи да подкрепя усилията под егидата на ООН за осигуряване на траен мир и стабилност в Либия, се казва в изявлението.

Припомняме, че Русия и Турция отложиха разговорите за Либия заради разногласия около подкрепяното от Анкара правителството в Триполи, което се опитва да превземе крайбрежния град Сирт от източните сили, които пък са поддържани от руснаците.

Международно признатото правителство в Триполи е под атака на силите на Хафтар от април 2019 г. при насилие над 1000 души.

Обсада на Сирт отложила преговорите между Русия и Турция за Либия

Обсада на Сирт отложила преговорите между Русия и Турция за Либия

Мевлют Чавушоглу заяви, че няма технически разногласия между Москва и Анкара

През март правителството започна операция "Мирна буря" срещу Хафтар, за да противодейства на нападенията срещу столицата и наскоро възвърна стратегическите места.

Правителството на Либия е основано през 2015 г. по силата на споразумение, ръководено от ООН, но усилията за дългосрочно политическо уреждане се провалят поради военните офанзиви на силите на Хафтар.