Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди, че конфликтът в Либия рискува да изпадне в хаос и да стане следващата Сирия, тъй като се стреми да ускори законодателството, което да му позволи да изпраща войски в северноафриканската страна, предаде "Ройтерс".

Международно признатото правителство на националното споразумение на Либия в Триполи се бори да отблъсне силите на генерал Халифа Хафтар, които са подкрепени от Русия, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Йордания.

"Ако днес Либия стане като Сирия, тогава ще дойде редът и за останалите страни в региона", заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в събота на среща на управляващата партия АК.

Ердоган иска да изпрати войски в Либия в началото на годината
Обновена

Ердоган иска да изпрати войски в Либия в началото на годината

Той утвърди меморандум за военно сътрудничество между Турция и Либия

"Ние трябва да направим всичко необходимо, за да предотвратим разделянето на Либия и плъзгането в хаос и това правим. Имаме законно правителство там, с което се занимаваме ", каза той, като подчерта, че сключването на договор за военна сигурност с Либия е важно.

Чавушоглу ще се срещне с трима лидери на опозиционни партии в понеделник, а правителството се очаква да обсъди предложението в рамките на следващата седмица.

Миналата седмица президентът Тайип Ердоган обяви решението на своето правителство да поиска съгласие на парламента да изпрати войски в Либия, за да защити подкрепеното от ООН правителство на националното споразумение (GNA) в Триполи срещу генерал Халифа Хафтар, който получава военна подкрепа от Русия, Египет и Обединени Арабски емирства.

Либия поиска от Турция военна помощ

Либия поиска от Турция военна помощ

Ново ескалация на напрежението

Изтребителите на Хафтар не успяха да достигнат центъра на Триполи, но постигнаха малки печалби през последните седмици в някои южни предградия на столицата с помощта на руски и судански изтребители, както и дронове, изпратени от ОАЕ, поясняват дипломатите.

Китайските произведени дронове са дали на Хафтар "местно въздушно превъзходство", тъй като те могат да пренасят над осем пъти теглото на взривните вещества, отколкото дроновете, дадени от GNA от Турция, а също така могат да обхванат цяла Либия, се казва в доклад на Организацията на обединените нации през ноември.

Миналия месец Анкара подписа две отделни споразумения с GNA, водени от Fayez al-Serraj, едно за сигурността и военното сътрудничество и друго за морските граници в източното Средиземноморие.

GNA заяви в неделя, че видео, циркулиращо в интернет, за което се предполага, че показва сирийски бойци, разположени от Турция в Либия, е невярно. 

Тръмп се зае с кризата в Либия

Тръмп се зае с кризата в Либия

САЩ и Египет са съюзници