Турция е поставила близо 67,5 милиона дози ваксини срещу COVID-19 от старта на масовата кампания за ваксинация през януари. Това показаха данни, публикувани в понеделник и огласени от Анадолската агенция.

Страната продължава интензивната си кампания за ваксиниране, за да ограничи разпространението на вируса, като всички над 18-годишна възраст отговарят на условията.

Турция ваксинира около 600 000 души

Турция ваксинира около 600 000 души

Страната е раздала над 32,8 милиона дози, откакто стартира масова кампания

Според данните на Министерството на здравеопазването, близо 39,75 милиона души са получили първата си доза, а над 23,5 милиона са получили и втората. За последните 24 часа са поставени над 1,32 милиона дози ваксини, показват данните. Към днешна дата 64% от пълнолетното население е получило поне една доза ваксина.

Министерството също така потвърди 16 809 новозаразени и 63 смъртни случая, свързани с коронавирус, през последните 24 часа, докато 5585 пациенти са се възстановили.

На фона на националния спад на случаите и ускорената кампания за ваксинация, Турция влезе в нова фаза на нормализиране на 1 юли, като премахна почти всички ограничения, свързани с вируса.

Въпреки това, опитвайки се да ограничи разпространението на варианта Delta на вируса, страната спря полети от Индия и поиска пристигащите от Обединеното кралство, Иран, Египет и Сингапур да представят отрицателен тест за COVID-19, направен в рамките на 72 часа преди това.

От декември 2019 г. пандемията е отнела над 4,16 милиона живота в 192 държави и региони, като са докладвани над 194,36 милиона случая, според американския университет "Джон Хопкинс".

Турция премахва ограниченията за коронавируса

Турция премахва ограниченията за коронавируса

Решението е на правителството