В Турция започна третата фаза от клиничните изпитания на разработената от местни учени ваксина срещу COVID-19 - Turkovac.

"Продължаваме изпитанията на ваксината, която е наша разработка, планираме да е готова за приложение до края на годината", обяви турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от агенция Укринформ.

Той допълни, че Турция използва ваксини срещу COVID-19 от различни страни и че достъпът до такива препарати не бива да води до несправедливост.

Турция разхлабва COVID мерките

Турция разхлабва COVID мерките

Търговските центрове могат да работят между 10:00 ч. и 20:00 ч.

"Ние провеждаме наши национални изследвания на ваксини, които планираме да подготвим за използване до края на годината. Бих искал да споделя добрата новина, че ваксината срещу COVID-19, разработена в Турция, ще стане ваксина за цялото човечество, както и за нашата страна." - заяви Ердоган по видеоконферентна връзка при откриването на програмата за третата фаза от изпитанията на турския препарат.

По думите му, 85 бедни страни нямат достъп до ваксини, въпреки че те би трябвало да са достъпни за всички държави и да има справедливо разпределение.

В Турция се провежда масова ваксинация. По една доза са получили повече от 43 милиона души, а по две - над 14 милиона души. Ваксинацията обхваща всички граждани на страната, на възраст над 25 години.

Турция ваксинира срещу коронавирус учителите

Турция ваксинира срещу коронавирус учителите

От 1 юни продължи падането на мерките