Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкритикува външния министър на Великобритания Джереми Хънт, който по време на речта си на конференцията на Консервативната партия сравни ЕС със СССР, пише "Гардиън".

Туск направи коментара на пресконференция с премиера на Ирландия Лео Варадкар след среща в Брюксел.

Мей: ЕС не е като СССР

Мей: ЕС не е като СССР

На масата в ЕС има държави, които са били част от СССР

Сравнението е "неразумно" и "обидно", смята Доналд Туск и допълни, че неприемливите коментари не помагат.

"Ние уважаваме партньорите си, очакваме същото в замяна. Сравняването на ЕС със СССР е неразумно, тъй като е обидно", подчерта той.

"СССР беше затвори и лагери, граници и стени, насилие срещу граждани и съседи. ЕС е за свобода и човешки права, просперитет и мир, живот без страх, ЕС е за демокрация и плурализъм, континент без вътрешни граници и стени. Като председател на Европейския съвет и някой, който е прекарал половината си живот в съветския блок, знам за какво говоря. Съветският дух все още е жив. Вие знаете най-добре къде да намерите този дух, но не и в Брюксел. И сигурен съм, че ще си спомните кой първи обяви пълна солидарност с Великобритания по време на критичен момент", обясни Туск.

Той припомни, че е бил лидер на партия и е запознат с правилата в партийната политика, но конференцията на Консервативната партия приключи и е "време да се заловим с работа".

ЕС бил затвор ала СССР

ЕС бил затвор ала СССР

Консерваторите търсят единство

Запитан дали Хънт трябва да подаде оставка за коментара си, Туск отговори, че не е негова работа.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС все още предлага на Великобритания споразумение "Канада плюс, плюс, плюс".

Той подчерта, че Брюксел иска най-добрите отношения с Острова след Брекзит, но ЕС няма да загърби ценностите и интересите си.

ЕС: Ново британско предложение за ирландската граница – стъпка в правилната посока

ЕС: Ново британско предложение за ирландската граница – стъпка в правилната посока

Това обяви пред "Ройтерс" източник от ЕС, запознат с преговорите

По думите му още от самото начало ЕС предлага не само споразумение по канадския модел, а сделка "Канада плюс, плюс, плюс", което е повече от търговското споразумение с Канада, тъй като обхваща и сферата на безопасността.

Това предложение все още е на масата, увери Туск.

Той осъди руския опит за кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия и отбеляза, че ще постави на дневен ред въпроса за киберсигурноста на следващата среща на ЕС.

Туск също увери, че ЕС остава напълно обединен зад Ирландия за Брекзит.