"Твърд" Брекзит може да коства на испанската икономика 1 милиард евро заради изгубени възможности за износ, а в същото време може да доведе до "безброй последици" за 800 хил. британци, които живеят в Испания и 300 хил. испанци във Великобритания.

Това става ясно от изтекъл в публичното пространство доклад на Мадрид, цитиран от "Гардиън".

Докладът е подготвен за специална комисия за Брекзит към испанското правителство. Испанското издание "Пайс" се е сдобило с документа.

В документа се подчертава, че излизането на Великобритания от ЕС ще засегне икономиката на Испания, включително от правата за риболов до кариерите на испански футболисти, които играят в британски отбори.

Изтъква се още, че след Брекзит БВП на Испания ще се свие с 2 или 4 милиарда евро, Мадрид ще бъде принуден да увеличи вноските за бюджета на ЕС с 888 милиона евро и може да доведе до загуба на европейско финансиране в някои региони.

Най-силно ще бъдат засегнати хранително-вкусовата, фармацевтичната и автомобилната индустрия, като прогнозите са износът да намалее между 500 милиона и 1 милиард евро. Допълва се, че добре известни испански компании със силни позиции на британския пазар, такива като Banco Santander, Telefónica и енергийния гигант Iberdrola, ще загубят, ако стойността на британската лира падне.

Предполага се, че Брекзит ще окаже влияние и върху Гибралтар, миграционната политика, земеделието, университетите "и може да засегне испанските футболисти във Великобритания".

След румънците и мароканците британците са третата най-голяма група, която живее в Испания.