Няма доказателства, че нападателят, разстрелял 9 души в Мюнхен, е свързан с ДАЕШ („Ислямска държава”). Това заяви шефът на полицията в Мюнхен Хубертус Андре на специална пресконференция около 20 часа след нападението, цитиран от световни агенции.

По думите му стрелецът е действал сам и няма индикации да е бил подпомогнат от съучастници. Андре уточни, че той не е бежанец.

Последни новини от драмата в Мюнхен
на живо

Последни новини от драмата в Мюнхен

Стрелба и хаос в германския град

Нападателят е на 18-годишна възраст и е роден в Мюнхен. Стаята му беше претърсена и не беше открито нищо, което да го свързва с „Ислямска държава”, добави шефът на полицията. Обаче на конференцията беше съобщено, че в дома му са открити документи и книги, свързани с масова стрелба, включително “Rampage in Head: Why Students Kill”. Убиецът е бил обсебен от масови убийства, стана ясно още.

Полицията свързва действията му с тези на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик, който изби 77 души преди пет години. Именно вчера се навърши трагичната годишнина от атаката в Норвегия.

Норвегия почита жертвите пет години след нападението на Брайвик

Норвегия почита жертвите пет години след нападението на Брайвик

С църковни служби и възпоменателни церемонии

„Връзката е очевидна”, каза Андре. Той описа нападението като „класически акт на объркан човек", а стрелецът като „обсебен" от масови нападения.

Властите твърдят, че изглежда няма никакви политически мотиви зад престъплението.

Според "Билд" пък атаката е с мотив "отмъщение". Изданието съобщава и името му - Али Давид Сонболи, определяйки го за "германо-иранец"..

18-годишен иранец е стрелецът, избил хората в Мюнхен
Обновена

18-годишен иранец е стрелецът, избил хората в Мюнхен

Няма данни за други стрелци. Не са открити взривни устройства

Иззети са компютри от дома на извършителя.

Андре поясни, че 10 са загиналите, включително нападателят, 27 са ранените, включително 10, които са в тежко състояние. По-рано беше съобщено, че нападателят е убил 9 души и след това се е самоубил. Стрелецът се самоубил с куршум в главата, така че се разглежда като самоубийство, поясниха на пресконференцията.  Всички жертви живеят в района на нападението, няма туристи сред тях. Жертвите са на възраст между 13 и 45 години, включително три жени и шестима мъже, сред които и трима косовари. Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс, потвърди, че трима турци са среди убитите в Мюнхен.  Един грък е сред деветимата загинали в Мюнхен, потвърди външното министерство на Гърция.

Снимка 245742

Източник: Bild.de

Баварската медия Bayerische Rundfunk информира, че сред загиналите има две момичета и шест момчета на възраст между 14 и 21 години. 45-годишна жена също е сред жертвите. 16 души са хоспитализирани.

Началникът на полицията разкри още, че силите на реда са стреляли по извършителя, но не са го оцелели, допълвайки, че нападателят е бил въоръжен с Glock-17 и е носил около 300 патрона. Той е нямал лиценз за притежание на оръжието.

Похитителят, по думите на шефа на полицията, е получил психиатрична помощ преди атаката, няма криминално досие и е неизвестен на полицията. Властите разследват дали нападателят е бил под влиянието на алкохол или медикаменти/наркотици. Той е страдал от депресия и е бил "объркан". 

Андре каза още, че 4 310 сигнала са подадени на полицията от началото на атаката към 18 часа местно време до полунощ.

Родителите на стрелеца не са в състояние да се обърнат към обществеността.