Полицията в района на Минеаполис застреля мъж от град Бруклин Сентър в неделя следобед, което предизвика сблъсъци между стотици протестиращи и служители на реда на фона на продължаващия процес срещу бившия полицай Дерек Шовин за убийството на чернокожия американец Джордж Флойд, информират АП и "Гардиън".

Жертвата е 20-годишният чернокож Донът Райт. Според полицията инцидентът е станал малко преди 14:00 часа, когато полицай е спрял автомобил за нарушение. От полицията съобщават, че шофьорът отново влязъл в колата, докато полицаи са се опитвали да го арестуват и единият от служителите на реда открил стрелба.

Автомобилът е ударил друг автомобил. Една жена е пострадала при катастрофата. Жената не е с опасност за живота. Откарана е в болница.

Майката на убития, Кати Райт, разказа пред журналисти в неделя следобед, че е разговаряла по телефона със сина си, когато полицията го спряла. Тя поясни, че синът й се обадил да я пита за застраховката на автомобила, която тя наскоро му дала. Жената каза още, че чула полицаите да нареждат на сина й да излезе от колата и след това започнало "боричкане" преди разговорът да прекъсне.

Минути по-късно се обадих и приятелката му отговори, която е била в колата. Тя каза, че Донът Райт е застрелян, разказа още майката.

В неделя вечерта стотици протестиращи се събраха пред централата на полицията в Бруклин Сентър. Те бяха посрещнати от сили за борба с безредиците, които използваха сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и други муниции. Сблъсъците продължиха до 23:00 часа местно време.

Кметът на града Майк Елиът наложи вечерен час.

Полицията обяви, че замесените служители на реда са пуснали носените от тях камери по време на стрелбата.

Бруклин Сентър е град северозападно от Минеаполис с население от 30 000 души. Напрежението в региона е засилено заради процеса срещу Дерек Шовин, който е обвинен за убийството на 46-годишния Джордж Флод. Процесът продължава трета седмица.