Директорът на NASA Чарлз Болдън и други авторитетни личности от ръководния екип на агенцията ще почетат живота и постиженията на астронавта Нийл Армстронг на службата в негова памет на 13 септември, във Вашингтонската национална катедрала.
Това се казва в съобщение на сайта на Националната агенция за въздухоплаване и космически изследвания на САЩ.

Припомняме Нийл Армстронг почина на 25 август.

Но богослужението в историческата катедрала,  смятана за духовен дом на американската нация, ще присъстват политически лидери, астронавти, учени от семейството на NASA. Те ще засвидетелстват почитта си към първия човек, стъпил на Луната, се казва още в съобщението.

Агенция "Асошиейтед прес" съобщи, че преди панихидата в националната катедрала ще се състои богослужение при закрити врати в Синсинати, на което ще присъстват семейството и близките на астронавта.

Нийл Армстронг ще бъде погребан в океана, според традициите на американския военноморски флот.

Във Вашингтонската национална катедрала се съхранява късче лунна скала, донесено от Нийл Армстронг и колегите му Бъз Олдрин и Майкъл Колинс с полета на „Аполо 11".

На 16 юли 1969 г. Армстронг започва мисията си с „Аполо 11" като командир на тричленния екипаж. На 20 юли, заедно с Бъз Олдрин, той каца на лунната повърхност с модула „Орел". Пред очите на милиони зрители, наблюдаващи на живо историческия миг, Нийл Армстронг слиза от стъпалото на лунния модул и произнася знаменитата фраза: „Една малка стъпка за човека, голяма за човечеството"