Коронавирусът устойчиво мутира, като повишава в пъти способността си да заразява, твърдят новосибирски учени, чиито изследвания са потвърдили хипотезата на американски изследователи за устойчивото мутиране на SARS-CoV-2.

Агенция "Интерфакс" съобщава, че Федералният изследователски център за информационни и изчислителни технологии към Сибирския отдел на Руската академия на науките (РАН) е разработил модел на разпространението на вируса, който е показал аналогични резултати на получените от американските учени.

Нова мутация на коронавируса - какви опасности крие тя?

Нова мутация на коронавируса - какви опасности крие тя?

В Китай се е появила мутация, при която вирусът се разпространява по-бързо...

"Чрез тестовата версия на модела вече успяхме да установим устойчива мутация щама SARS-CoV2 — в частност да потвърдим хипотезата на американски изследователи, които стигнаха до извода, че най-разпространената мутация на вируса увеличава ефективността на проникването му в клетката, преодоляването на клетъчните бариери и механизми за защита, което води до увеличаване на неговата заразност между 2.5 и 8 пъти." - пояснява секретарят на работната група на РАН по темата Олга Дорохова.

СЗО предупреждава: Пандемията с коронавируса се ускорява

СЗО предупреждава: Пандемията с коронавируса се ускорява

В момента сме в нова и опасна фаза, а много хора вече са уморени

Същевременно на семинар в Московския университет, където моделът е бил представен, е отбелязано намаляване на смъртността от коронавируса. Според изнесените данни, първоначално тя е достигала 10%, а в началото на юни е спаднала до 2−3%. Не се посочва дали при изчисленията е отчетено евентуалното увеличаване на броя на тестовете, при което откриването на повече безсимптомни носители статистически намалява дела на смътните случаи.

Заразените с коронавируса по света вече са над 9 милиона

Заразените с коронавируса по света вече са над 9 милиона

Починалите са близо 470 хиляди...