Геологията на бразилския вулканичен остров Тринидад очарова учените от години. Едно откритие в това отдалечено убежище на костенурки обаче буди тревога, съобщава "Ройтерс".

Става въпрос за скали, сформирани от пластмасови отпадъци.

Разтопената пластмаса се е преплела със скалите на острова, разположен на 1140 км от югоизточния бразилски щат Еспирито Санто.

Според изследователите това е доказателство за нарастващото влияние на хората върху геоложките цикли на Земята.

"Това е нещо ново и същевременно ужасяващо, защото замърсяването е засегнало геологията", заяви Фернанда Авелар Сантош, геолог от Федералния университет на Парана.

Сантош и нейният екип са извършили химически тестове, за да разберат какъв вид пластмаса има в скалите, наречени "пластигломерати", защото са образувани от смес от седиментни гранули и други отломки, които са държани заедно от пластмаса.

"Установихме, че замърсяването идва главно от риболовни мрежи, които са много често срещани отпадъци по плажовете на остров Тринидад", обясни Сантош. "Мрежите се завличат от морските течения и се натрупват на плажа. При повишаване на температурата пластмасата се топи и се вгражда в естествения материал на плажа", поясни тя.

ООН ограничава производството на замърсяваща пластмаса

ООН ограничава производството на замърсяваща пластмаса

Световната организация подготвя споразумение по въпроса

Остров Тринидад е едно от най-важните места в света за опазване на зелените морски костенурки (Chelonia mydas). Хиляди представители на вида пристигат всяка година на острова, за да снесат яйцата си. Единствените човешки обитатели на Тринидад са членове на бразилския флот, които поддържат база на острова и пазят гнездящите костенурки.

"Мястото, където открихме тези проби от пластмаса, е защитен район в Бразилия, близо до мястото, където зелените костенурки снасят яйцата си", отбеляза Сантош. По нейни думи откритието повдига въпроси относно наследството на хората на Земята.

Геоложката посочи, че замърсяването, боклукът в морето и пластмасата, изхвърлена неправилно в океаните, се превръщат в геоложки материал, запечатан в геоложките регистри на Земята.

Повече от 14 млн. тона пластмаса на дъното на океана

Повече от 14 млн. тона пластмаса на дъното на океана

Пластмасата в световния океан се очертава като голямо международно предизвикателство