Повече от 50 изследователи от 30 държави ще участват в първата научна обиколка на Антарктида в опит да измерят замърсяването и климатичните промени, съобщава "Франс прес".

Официално мисията започва днес в Лондон.

Международният екип ще плава на руския изследователски кораб "Академик Трешников", като корабът ще отплава от Кейптаун на 20 декември и ще се върне на 18 март 2017 година.

Организаторите от Antarctic Circumpolar Expedition (ACE) се надяват да се утвърди сътрудничеството в опит по-задълбочено да се разбере влиянието на човека върху Южния океан (Антарктически океан).

В прессъобщение на експедицията се отбелязва, че изследователите ще работят в редица взаимосвързани области, от биология до климатология и океанография, за бъдещето на този континент.

По-доброто разбиране на Антарктида е от решаващо значение, не само за запазването й, но и за цялата планета, допълва се още.

Миналата година лидерите на екипа призоваха да се изпратят предложения за проучвания. Екипът е получил над 100 идеи, като панел от експерти ги е редуцирал до 22.

Сред приетите проекти са: картографиране на китовете, пингвините и албатросите в Южния океан, измерване на ефекта от замърсяване с пластмаса, изследване на фитопланктона и ролята му в регулирането на климата.

Обиколката ще бъде разделена на три етапа.