Лекари от Мичиганския университет са установили, че ваксинираните срещу грип по-рядко се заразяват с коронавирус, съобщи Дойче веле.

Научният екип е анализирал данните на 27 201 пациенти от американския щат Мичиган, които до 15 юли 2020 година са се тествали за COVID-19. От тях почти 13 000 са били ваксинирани срещу грип. Лекарите са установили, че в групата на ваксинираните срещу сезонния грип 4% са се заразили с коронавирус, докато в групата на неваксинираните те са 4,9%.

Освен това пациентите с противогрипна ваксина по-рядко са били хоспитализирани или изкуствено обдишвани, а средният им престой им в болница е бил по-кратък, показват резултатите от изследването, публикували в специализираното издание American Journal of Infection Control.

По отношение на смъртността обаче не е установена съществена разлика между двете групи пациенти.

Дълго време било необходимо за създаване на клетъчен имунитет

Дълго време било необходимо за създаване на клетъчен имунитет

16 000 медици у нас са ваксинирани, без да има повишаване на честотата на нежелани реакции

Въпросът, който си задават специалистите, е на какво се дължи разликата в данните на двете групи - дали е възможно вродената имунна защита да се активизира по-силно след поставянето на противогрипна ваксина?

Вроденият имунитет функционира независимо от придобития. Придобитата имунна защита се задейства след заразяване с коронавирус, при което в организма се създават антитела. Те от своя страна атакуват шиповите протеини на вируса и по този начин го обезвреждат.

Вроденият имунитет, който се активизира след поставянето на противогрипна ваксина, се състои от няколко елемента. Те реагират по различен начин на "нашественици", проникващи отвън. Към тази "защитна" армия на съществуващия по рождение имунитет, спадат например фагоцитите и дендритните клетки, както и различни цитокини (протеини, които играят важна роля за имунната реакция и при възпалителните процеси в тялото) ,както и Т-левкоцити и B-левкоцити (бели кръвни телца).

Фактът, че различните ваксинации се отразяват добре на имунната защита, е известен от години. Например, след ваксинирането срещу морбили децата придобиват по-дълготрайна и по-силна имунна защита срещу редица причинители.

Но е възможно и друго обяснение - например, че хората, ваксинирани срещу грип, са просто по-предпазливи от неваксинираните, поради което по-рядко се разболяват и от COVID-19.

В САЩ, например, през миналата година голяма част от по-възрастните хора са се подложили на доброволна изолация, което ги е предпазило от инфекция с коронавирус.

Срещу подобна причинно-следствена връзка говорят обаче най-малко два факта: при по-възрастните хора COVID-19 протича по-тежко, което не се наблюдава сред ваксинираните с противогрипна ваксина в Мичиган, показва изследването.

Има и друго проучване от миналата година, което подкрепя имунологичното обяснение: медици в Нидерландия, които през миналогодишния грипен сезон (2019/2020) са се ваксинирали срещу грип, са се заразявали с COVID-19 значително по-рядко, отколкото техни колеги, които не са били ваксинирани.