Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ съобщават за нов синдром при възрастните, преболедували COVID-19, който е сходен с мултисистемния възпалителен синдром при децата (ПМВС), посочва RT.

Педиатричният синдром може да предизвика възпаление в различни части от тялото, включително сърцето, белите дробове, бъбреците, мозъка, кожата, очите и други. Сред симптомите му са висока температура, стомашни болки, повръщане, диария, болки във врата, обща отпадналост и други.

Американските учени са установили, че пациенти от всички възрасти, които са били или в момента са заразени с коронавируса, могат да "развият хипервъзпалителен синдром, подобен на ПМВС". Изследователите са го нарекли мултисистемен възпалителен синдром при възрастните.

230 деца в Европа са заболели от новия възпалителен синдром

230 деца в Европа са заболели от новия възпалителен синдром

Две деца са починали...

Констатираните случаи, при които е бил потвърден въпросният синдром, обикновено "изискват интензивни грижи и могат да имат фатален край".

По данни на учените при 30% от изследваните възрастни, както и при 45% от случаите на ПМВС резултатите от PCR тестовете са били отрицателни, но е било установено наличието на антитела. По тази причина изследователите са на мнение, че и двата синдрома "представляват слединфекциозни процеси". Това обаче още не е окончателно потвърдено от изследванията.

Коронавирус: Учени успокояват британците за малкия риск при децата

Коронавирус: Учени успокояват британците за малкия риск при децата

Ученици в средните класове трябва да носят маски за лице