Големият спад в популациите на пчелите може да се обърне, ако страните приемат нова стратегия, която е от полза за фермерите. Това ще каже архитектът на нов генерален план за опрашителите на конференция на ООН за биологичното разнообразие тази седмица, пише британският в. "Гардиън".

Стефани Христман от Международния център за изследвания в селското стопанство в сухите райони ще представи резултатите на ново проучване, което показва значителни печалби по отношение на доходите и биоразнообразието от отделянето на една четвърт от обработваемата земя за процъфтяващи икономически култури като подправки, маслодайни семена, лечебни и фуражни растения.

Учени разкриха основната причина за измирането на пчелите

Учени разкриха основната причина за измирането на пчелите

Изключително плашеща перспектива

Конференцията на ООН вече обсъжда нови насоки относно опрашителите, които препоръчват намаляването и постепенното премахване на употребата на съществуващите пестициди, но изследванията на Христман показват, че това може да се направи без финансови затруднения или загуба на продукция.

Необходимостта от промяна става все по-очевидна. Повече от 80 процента от хранителните култури изискват опрашване, но популациите от насекоми, които извършват по-голямата част от тази работа, са спаднали рязко. В Германия този спад е с до 75 процента през последните 25 години. В Пуерто Рико спадът е още по-сериозен. В повечето страни няма налични данни за положението в това отношение, но почти всички съобщават за тревожен спад.

ЕС забрани инсектициди, които убиват пчелите

ЕС забрани инсектициди, които убиват пчелите

Ще се наложи пълна забрана за използване на три пестицида на открито

Отговорите на правителствата варират значително. По-рано тази година Бразилия, която е един от най-големите износители на храни в света, даде на заден ход, след като конгресмени, които работят за агробизнеса, гласуваха за премахване на ограниченията върху пестициди, забранени в други страни.

За разлика от Бразилия, Европейският съюз забрани най-масово използваните инсектициди в света - известни като неоникотиноиди, а много европейски страни засаждат диви цветя, за да привличат насекоми.

Но тази политика е скъпа и носи малък или никакъв доход на земеделските производители. През последните пет години Христман е работила по различен подход, който тя нарича "земеделие с алтернативни опрашители" с полеви опити в Узбекистан и Мароко.

Опасен пестицид в земеделието убива пчелите

Опасен пестицид в земеделието убива пчелите

Веществото е забранено в повечето страни от ЕС

По думите ѝ, всеки дори в най-бедните страни може да прилага метода, като не е необходимо никакво оборудване, никакви технологии, а само малка инвестиция в семена. "Много е лесно. Можете да покажете как да го направите със снимки, изпратени на мобилен телефон", посочва Христман.

В сравнение с контролните полета от чисти монокултури, са били открити "невероятни" ползи за земеделците и увеличаване на изобилието и разнообразието на опрашители. Културите са се опрашвали по-ефективно, имало е по-малко вредители като листни въшки, а добивите са се увеличили по количесво и качество.