Икономиката на Украйна е на път да понесе удар от 700 милиарда долара след 10 месеца война с Русия до края на годината, според нейния премиер във вторник, пишат АП и "Фокс нюз".

"Според нашите оценки, които са проверени от Световната банка, размерът на щетите, нанесени на украинската икономика към 1 юни, са за 350 милиарда долара. До края на годината тази сума очевидно ще се удвои", заяви премиерът Денис Шмихал по време на икономически форум в Париж.

Десетки страни и агенции обещаха да помогнат на Украйна с над 1 милиард долара във вторник, за да й помогнат да премине през зимните месеци, докато Русия продължава да бомбардира нейните електрически мрежи чрез въздушни атаки.

Русия все повече разчита на въздушни атаки и обстрел на гражданска инфраструктура в опит да сломи украинския морал, като лиши нацията от топлина, течаща вода или електричество с настъпването на студените зимни месеци - ход, който служители на отбраната казаха, че се дължи на провалите на Москва на фронтовите линии.

Русия "избра цинична стратегия, целяща да унищожи гражданската инфраструктура, за да постави Украйна на колене", каза френският президент Еманюел Макрон във вторник. "Целта е ясна: отговорете на военните поражения чрез разпространение на терор сред цивилните, опитайте се да пречупите гърба, тъй като не можете да поддържате фронта."

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна се нуждае от аварийни генератори, за да се помогне на около 12 милиона, живеещи без електричество, толкова силно, колкото нейните войски се нуждаят от бронирани превозни средства.

Въпреки че се очаква сумата да осигури отчаяно необходимата помощ за Украйна, тя не достига действителната подкрепа, която Киев ще трябва да възстанови.

През октомври Международният валутен фонд изчисли, че Украйна може да се нуждае от до 5 милиарда долара на месец, за да се задържи на повърхността, ако Русия продължи своята смъртоносна бомбардировка.

Оценките последваха прогнози, публикувани от Световната здравна организация в началото на септември, според които вече са нанесени около 97 милиарда долара щети - главно в жилищния и транспортния сектор, въпреки че други оценки варират до 130 милиарда долара щети.

Банката също така изчисли, че общите нужди от реконструкция ще струват около 349 милиарда долара, но отбеляза, че цифрата се "очаква да нарасне през следващите месеци, докато войната продължава".

От какво има нужда Украйна, за да преживее зимата?

От какво има нужда Украйна, за да преживее зимата?

Украинският президент поиска да се създаде "Парижки механизъм"