Украинският президент Володимир Зеленски направи видеообръщение към европейските лидери, които се събраха в Париж за международната конференция "Солидарност с украинския народ".

На конференцията се обсъжда възстановяването на украинската инфраструктура след масираните ракетни удари на Русия, които започнаха от средата на октомври. Домакин е френският президент Еманюел Макрон, а сред участниците в събитието са ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и правителствени ръководители на няколко европейски държави и международни организации - общо 46 държави и 24 международни организации. Както каза самият Макрон, "това е косвено доказателство, че Украйна не е сама".

Зеленски поиска от Г-7 среща на върха за Украйна

Зеленски поиска от Г-7 среща на върха за Украйна

Страните от Г-7 ще координират помощта, която ще бъде натрупана за възстановяването на Украйна

Зеленски се обърна към участниците в конференцията с призив да помогнат на Киев, като формулира шест приоритета, които биха помогнали на Украйна да преживее зимата.

До края на настоящия отоплителен сезон в Украйна (а може би и по-дълго) енергийната система на страната ще се нуждае от "спешна помощ" от европейските страни, заяви Зеленски.

За да преживее предстоящата зима, Украйна трябва да се снабди с около 2 милиарда кубически метра газ, за което Киев се нуждае и от помощта на западните си съседи.

Украйна се нуждае от трансформатори, генератори, оборудване за възстановяване на мрежи за високо напрежение, газови турбини. Евтините светодиодни лампи са друг важен елемент от снабдяването в условията на постоянни прекъсвания на електрозахранването.

Зеленски поиска да се изпратят специални мисии от представители на Европейския съюз, подобни на делегацията на МААЕ, която посети атомната електроцентрала в Запорожие. Тези мисии да направят оценка на обекти от критичната енергийна инфраструктура.

Русия ще плати за възстановяването на Украйна, решен Борел

Русия ще плати за възстановяването на Украйна, решен Борел

Проучват се всички налични правни средства

Украинският президент поиска да се създаде "Парижки механизъм" от многостранни срещи като днешната конференция, за да се "осигурят навременни и ефективни отговори на всяко предизвикателство, свързано с руския енергиен тероризъм".

Според Зеленски решаването на тези шест задачи "не само ще позволи на Украйна да издържи зимата, но и ще докаже на всички антидемократични и антиевропейски сили, и на първо място на Русия, че Европа се е научила да избягва бедствия и да защитава гражданите си възможно най-добре".

Русия започна масирани удари срещу украинската енергийна инфраструктура два дни след бомбардировката на Кримския мост, за която обвини Украйна. В края на октомври руският президент Владимир Путин заяви, че ракетните удари по Украйна са били в отговор на нападенията на украински дронове срещу военни кораби в Севастопол. "Отчасти е така. Но това не е всичко, което можем да направим", каза руският президент.

Унищожена е инфраструктура за 100 млрд. долара в Украйна

Унищожена е инфраструктура за 100 млрд. долара в Украйна

Eжедневните руски удари продължават

Припомняме, че повече от 40 държави от Европа и развитите страни официално започнаха подготовката на "план Маршал" за възстановяване на Украйна след руската агресия с т.нар. Луганската декларация. Срещата в Швейцария обаче се състоя в началото на юли месец, когато щетите, нанесени от страна на руските удари по инфраструктурата на Украйна, бяха значително по-малко.