На 100 милиарда долара се оценяват щетите, нанесени на инфраструктурата на Украйна от февруари насам. Това заяви украинският министър на финансите Сергей Марченко, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи е доста трудно да се изчисли пълния размер на пораженията, тъй като инфраструктурата е атакувана ежедневно.

По-рано европейският комисар по хуманитарната помощ и управлението на кризи Янез Ленарчич отбеляза, че щетите върху енергийната инфраструктура на Украйна наближават критична точка, така че Европейският съюз работи непрестанно, за да подкрепи енергийните доставки на страната.

Критична ситуация в енергийната система на Украйна
Обновена

Критична ситуация в енергийната система на Украйна

Режим на тока в Киев, засегната е и Молдова

Участниците в специалната сесия на Общото събрание на ООН в понеделник приеха резолюция за съставяне на международен регистър на щетите, за които се предполага, че са причинени от Русия на Украйна, както и за признаване на необходимостта от създаване на механизъм за компенсиране на загубите.

94 държави гласуваха в подкрепа на документа, но инициативата не получи одобрение от други 97 държави.

През последните няколко седмици Русия нанесе поредица от удари с ракети и дронове по енергийната инфраструктура на Украйна. Киев твърди, че е повредена до 1/3 от електроенергийната система на страната, а украинските власти предупредиха, че е възможен режим на тока поради ограничените доставки.

Страните от Г-7 ще помагат на Украйна да защитава инфраструктурата си

Страните от Г-7 ще помагат на Украйна да защитава инфраструктурата си

Ще бъде създаден механизъм за координация