Представители на страните от Г-7 обсъдиха как да помогнат на Украйна срещу атаките на Русия срещу нейната гражданска инфраструктура и се съгласиха за необходимостта от механизъм за координация, съобщи високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ.

Те обсъдиха нуждите, пред които е изправена Украйна, докато навлиза в зимата, и се съгласиха, че трябва да има координационен механизъм на Г-7, който да помогне на страната да възстанови и защити своята критична енергийна и водна инфраструктура, заяви служителят, пожелал анонимност.

Това е нещо, което ще бъде основен фокус на групата през следващите дни и седмици, допълни той.

През последните няколко седмици Русия нанесе поредица от удари с ракети и дронове по енергийната инфраструктура на Украйна. Киев твърди, че са повредени до 40% от електроенергийната система на страната, а украинските власти предупредиха, че е възможен режим на тока поради ограничените доставки.

Украйна съобщава за руски ракетен удар по топлоцентрала

Украйна съобщава за руски ракетен удар по топлоцентрала

Горял е пожар, който вече е потушен

Въпреки че Москва призна, че е атакувала енергийната инфраструктура, тя отрича нейна мишена да са цивилни в "специалната ѝ военна операция" в Украйна.

Беше поставен по-голям акцент върху необходимостта от защита от атаките на Русия срещу гражданската енергийна инфраструктура на Украйна, включително чрез системи за противовъздушна отбрана, посочи американският служител.

"Проведоха се доста дискусии и за това кои държави могат да осигурят отделни системи и подкрепа, които биха могли да позволят на Украйна да се защитава по-добре срещу атаките с дронове и ракети", допълни той.

Украйна и западните ѝ съюзници обвиниха Иран, че изпраща дронове "камикадзе" на Русия, които след това са били използвани за опустошителните руски удари срещу украинска инфраструктура.

НАТО обеща да засили защитата на критичната инфраструктура след пробойните през септември на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", положени по дъното на Балтийско море от Русия до Германия.

ЕК: Руските атаки срещу гражданска инфраструктура в Украйна - чист терор и военно престъпление

ЕК: Руските атаки срещу гражданска инфраструктура в Украйна - чист терор и военно престъпление

Фон дер Лайен отчита още една глава в една вече много жестока война