Повече от 40 държави от Европа и развитите страни официално започнаха подготовката на "план Маршал" за възстановяване на Украйна след руската агресия и подписаха Луганската декларация. В нея се очертават условията за бъдещото разпределение на средствата, а се поставят и условия за реформи в Украйна и борба с корупцията.

С декларацията завърши двудневната конференция URC2022 в Лугано, Швейцария, насрочена още преди войната. Представители изпратиха почти всички европейски държави, както и Израел, Япония, Южна Корея, Турция, САЩ, Канада и Австралия.

Представителите в един глас осъдиха руската агресия, призоваха Кремъл незабавно да изтегли войските си и заявиха готовността си да подкрепят възстановяването на Украйна.

В рамките на конференцията украинският премиер Шмигал предложи един от основните източници на средства за възстановяване да бъдат конфискувани активи на Русия и руски олигарси. Според различни оценки тази сума може да бъде между 300 и 500 млрд. долара.

Планира се също така да се привлекат безвъзмездни средства и заеми от международни организации и страни партньори. Други източници на финансиране могат да бъдат инвестициите от частния сектор, както и извънбюджетните вноски от физически и юридически лица.

Украйна очаква повече от Запада за деблокиране на пристанищата в Черно море

Украйна очаква повече от Запада за деблокиране на пристанищата в Черно море

Финансите на страната са все по-несигурни

Украинските власти оценяват възстановяването на 750 милиарда долара, а само за тази година страната се нуждае от 60-65 млрд. долара, без да се броят разходите за отбрана и въоръжение.

Според изчисления на Киевския икономически институт руската армия вече е разрушила сгради и инфраструктура на стойност 100 млрд. долара, а общите икономически щети от войната се оценяват на 600 млрд. долара.

Въпреки че досега Западът е отпуснал само милиарди, и то предимно за закупуване на оръжие, в Украйна искат да мисли вече за бъдещите разходи за възстановяване.

"Сега, в разгара на войната, се подготвяме за следвоенното време", заяви президентът на Швейцария, домакин на конференцията, Игнацио Касис.

Пари само за реформи

Още след първия месец на руското нахлуване стана ясно, че сметката за възстановяване ще достигне 12 цифри. През април осем водещи икономисти изчислиха, че нуждата на Украйна от помощ възлиза на 200 - 500 млрд. евро. Учените се позовават на опита на Европа след Втората световна война ("планът Маршал"), обединението на Германия, възстановяването на Афганистан, Ирак, Кувейт и др.

Откроиха три етапа на възстановяването: сега - спешна помощ, след това - възстановяване на критичната инфраструктура и държавната администрация, и едва след това - трети етап, който ще положи основите на бързото превръщане на Украйна в модерна икономика.

От една страна, е важно Европейският съюз да е готов да приеме Украйна в редиците си, пише в заключителния документ. От друга страна, самата Украйна се нуждае от радикални реформи, за да преодолее хроничните си проблеми: корупция, лошо управление и концентрация на икономическата власт в ръцете на малцина.

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

Според Зеленски това е "общата задача на целия демократичен свят"

Някои от тези условия са изпълнени: ЕС даде на Украйна статут на страна кандидатка, но този статут поставя същите условия: ключови реформи в борбата с корупцията, държавното управление, върховенството на закона и независимост на съдебната власт. Поставят се също така условия планът за реформи да бъде свързан с екологичната реформа, цифровизацията и европейските ценности.

В Луганската декларация сега се заявява същото.

"Процесът на възстановяване трябва да бъде прозрачен и отговорен пред народа на Украйна. Върховенството на закона трябва да бъде систематично укрепвано, а корупцията - изкоренявана", се казва в документа.

Джонсън убеждава Зеленски, че Украйна може да си върне окупираните територии

Джонсън убеждава Зеленски, че Украйна може да си върне окупираните територии

Двамата лидери са провели телефонен разговор

Следващата конференция на потенциални донори и поддръжници на Украйна ще се проведе в ЕС след няколко месеца, а Обединеното кралство ще бъде домакин през 2023 г.

Заключителната декларация е подписана от представители на властите на 42 държави и организации по време на конференцията за възстановяването на Украйна, която се проведе в Лугано, Швейцария.

Водещите световни държави също бяха поканени да участват пряко във възстановяването на отделни региони. Например, ръководителят на администрацията Серхий Гайдай предложи във възстановяването на Луганска област (все още окупирана от Русия) ще участват Чешката република, Финландия и Швеция, а Швейцария да възстанови Одеска област, Ирландия - Ривненска област, Германия - Черниговска област и т.н.

Конференцията в Лугано се проведе на фона на победната заключително атака на Русия, която превзе град Лисичанск и обяви границита на сепаратистката република за постигнати.

Украйна подаде молба за членство в ОИСР

Украйна подаде молба за членство в ОИСР

Това стана на конференцията в Лугано