Днес беше дълъг и много важен ден от нашата външнополитическа дейност. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение към нацията, съобщи "Укринформ". 

В Лугано, Швейцария, започна конференция, посветена на възстановяването на Украйна. Искам веднага да отбележа, че когато говорят за възстановяване, те често поставят акцента неправилно. Не става въпрос само за това какво трябва да направим след нашата победа или през следващите години, но и за това какво трябва да направим точно сега, настоя той.

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

Според Зеленски това е "общата задача на целия демократичен свят"

Украинските сили освободиха повече от хиляда населени места от окупаторите и всяка седмица се добавят нови. Сега, например, в южната част на страната ни. Всички те претърпяха мащабни разрушения. Това означава и нужда от колосални средства за възстановяване на инфраструктурата, за връщане на медицината и социалните услуги, за възстановяване на нормалния икономически живот. Само в освободените райони има десетки хиляди разрушени къщи, отчете Зеленски.

Ние също трябва да подготвим училищата и университетите за новата учебна година в цялата свободна територия на страната и в нови условия на постоянна заплаха, в частност ракетни удари. Трябва вече да се подготвим за зимата и да направим всичко, за да да премине тази зима спокойно от енергийна гледна точка въпреки заплахите, които Русия създава всеки ден.

Значителна част от икономиката е унищожена от военните действия и руските удари, хиляди предприятия не работят. Това означава голяма нужда от работни места, от осигуряване на социални придобивки въпреки намаляването на данъчните приходи.

Шмигал: Украйна загуби 30% от икономиката си заради войната

Шмигал: Украйна загуби 30% от икономиката си заради войната

Всичко това създава бюджетен дефицит от 5 милиарда долара на месец

Ситуацията на фронтовата линия не претърпя съществена промяна през деня, направи преглед Зеленски. Противникът продължава да тероризира граничните райони на Сумска област, град Харков и района, Донбас. Въоръжените сили на Украйна отговарят, оказват натиск и ден след ден унищожават настъпателния потенциал на окупаторите. Трябва да ги разбием. Това е трудна задача, изисква време и нечовешки усилия. Но ние нямаме алтернатива - става дума за нашата независимост, за нашето бъдеще, за съдбата на целия украински народ, каза още той.