Изправена пред заплахата от прекъсване на електрозахранването поради руски атаки срещу енергийни съоръжения, Централната банка на Украйна подготвя банковата система за работа в извънредни условия, съобщава "Ройтерс".

"Планира се да се осигури работоспособността на 14 системно важни банки в страната. Ако това е абсолютно необходимо, Националната банка ще осигури преди всичко основните дейности на държавните банки", съобщи централната банка чрез Telegram.

През последните няколко седмици Русия нанесе поредица от удари с ракети и дронове по енергийната инфраструктура на Украйна. Киев твърди, че са повредени до 40% от електроенергийната система на страната, а украинските власти предупредиха, че е възможен режим на тока поради ограничените доставки.

На 4 ноември украинският президент Володимир Зеленски заяви, че 4,5 милиона украинци са останали без електричество през нощта поради планирани прекъсвания на електрозахранването.

Два дни по-късно кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко увери, че столичните власти правят всичко, за да гарантират, че електроенергията, топлината и комуникациите няма да изчезнат трайно от Киев поради действията на Русия.

В седем области в Украйна остават без ток 24 часа

В седем области в Украйна остават без ток 24 часа

Много страни помагат на Украйна заради недостига на ток