Компанията "Укренерго" съобщи в социалните си мрежи, че на 12 ноември от 0.00 до 24.00 часа, тоест през цялото денонощие, електричеството ще бъде спряно в Киев и региона, както и Житомирска, Полтавска, Сумска, Харковска, Черкаска и Черниговска области, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Русия нанесе няколко удара по енергийната структура на Украйна. Вече около 15 държави помагат и са готови да помогнат за възстановяването му.

БВП на Украйна, който отбелязва критично ниски стойности на фона на продължаващата война, ще спадне още повече - с 39% през годината, ако системните прекъсвания на електрозахранването поради руски обстрел прoдължат още няколко седмици.

За това предупреди Юлия Свириденко, първи вицепремиер и министър на икономиката по време на посещението си във Вашингтон.

Припомняме, че на 6 ноември, кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко увери, че столичните власти правят всичко, за да гарантират, че електроенергията, топлината и комуникациите няма да изчезнат трайно от Киев поради действията на Русия.

Кличко отбеляза, че градските власти на Киев обмислят различни сценарии, за да бъдат готови за всякакви събития. По-специално, градът е подготвил запаси от дизелово гориво, електрогенератори, храна и питейна вода, както и точки за отопление.

В същото време той призова жителите на Киев също да направят необходимата подготовка.

На 4 ноември, украинският президент Владимир Зеленски заяви във вечерно видеообръщение, че 4,5 милиона украинци са останали без електричество тази вечер поради планирани прекъсвания на електрозахранването.

Киевска област може да остане на тъмно за две седмици

Киевска област може да остане на тъмно за две седмици

Ако Русия продължи да атакува критична инфраструктура.