Лидерът на украинската Радикална партия депутат от Върховната рада Олег Ляшко поиска страната да отмени договора за купуване от САЩ на газ, предаде ТАСС.

В същото време той иска да стимулира родното производство и да не бъдат изнасяни въглища, които се продават по-евтино от чуждите. «Обърнах се към премиера Владимир Гройсман с искане да отмени решението за покупка на газ. Искам от правителството да закупи украински въглища, да обезпечи работата на нашите миньори и да погаси задълженията по техните заплати», написа депутатът във Фейсбук.

По думите му, правителството позволява на държавната компания «Центроенерго» - една от водещите компании за производство на ток в страната, да «харчи валута за износ на ненужните за Украйна въглища марка «Г», при това родните миньори, които добиват тези въглища, имат проблем с финансирането и са принудени да съкращават добива.

Според Ляшко, покупката на газ от САЩ ще нанесе дългосрочен удар по електрическата безопасност на страната, доколкото разрушава украинския въгледобивен отрасъл. «Такава е политиката на властта - това е загуба на бюджетни средства, злоупотребление и корупция, която увеличава безработицата и стойността на комуналните услуги», заяви Ляшко.

На 31 юли «Центренеро» подписа с американската компания Xcoal Energy & Resources договор за доставка на 700 хил. тона въглища до края на годината.

Американският антрацит ще бъде по-скъп от аналогичните марки въглища от Русия и Донбас. Това може да оскъпи тока. Руският антарцит Украйна купуваше по 60-70 щ.д. за тон. Заради блокадата на Донбас в Киев търсят алтернатива.