Украйна отказва да закупи руски ваксини по политически причини, според опозиционери в страната.

Изявленията на украинското здравно министерство, че руската коронавирусна ваксина Sputnik V не може да бъде регистрирана, докато фаза 3 от клиничните изпитвания не завърши, нямат нищо общо с медицината или интересите на украинците.

Това заяви опозиционният лидер Виктор Медведчук в неделя, цитиран от ТАСС.

Медведчук посочи, че към днешна дата нито една от вече наличните на пазара ваксини не е преминала през фаза 3 - нито на Pfizer (Фаза 3 ще бъде завършена през 2023 г.), нито на Moderna (през 2022 г.), нито на AstraZeneca (през 2023 г.)".

Зеленски недоволен: Не можем да купим нито руска, нито американска ваксина

Зеленски недоволен: Не можем да купим нито руска, нито американска ваксина

Поради различни причини за момента страната остава без ваксини

В събота Ляшко написа във Facebook, че Украйна ще използва само онези коронавирусни ваксини, които са преминали успешно фаза 3 от клиничните изпитвания и че всички слухове и политически изявления относно регистрацията на Украйна на руската кандидат-ваксина не са верни.

Според Ляшко,  Украйна ще избере тези, чиято употреба е одобрена от страните с твърда регулаторна политика.

По-рано Медведчук заяви, че базираната в Харков фармацевтична компания Biolek е подала заявление за регистрация на Sputnik V, по-специално за производството му в Украйна и ваксинирането на украинци.

Политикът казва, че производството на ваксината може да бъде организирано в страната в рамките на три до шест месеца.

На 30 декември беше съобщено, че Киев е сключил сделка за доставки на над 1,9 милиона дози от ваксината, разработена от китайския производител на ваксини за коронавирус Sinovac Biotech. Първата партида от 700 000 дози се очаква в Украйна през февруари.

Припомняме, че по-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е невъзможно да се обясни на своите съграждани защо страната в момента не може да използва нито руската, нито американската ваксини срещу коронавирус.

САЩ и страните от ЕС не предоставят лекарствата си. Това мнение той изрази в интервю за The New York Times, публикувано в събота.

Зеленски изрази недоволство от факта, че настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа указ на 8 декември, според който Вашингтон няма да предоставя ваксина за коронавирус на други държави, докато всички граждани на САЩ не получат достъп до нея.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е с коронавирус
Обновена

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е с коронавирус

Зеленски добави, че се чувства добре

Зеленски отбеляза, че се подготвя за "информационна война" по тази тема.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви в петък във Върховната Рада (парламента), че Киев води преговори с всички световни производители на коронавирусни ваксини, с изключение на руските.