Катастрофата в сряда на пътнически самолет край Техеран, при който загинаха всички 176 души на борда, носи ехо от трагедия от 1988 г., при която загинаха 290 души след свалянето на самолет в иранската столица, предаде The Washington Post.

Но докато тогава иранците са само жертви, днес вероятно са и виновни за случилото се.

Припомняме, че самият ирански президент Хасан Рохани напомни преди дни за тази катастрофа в съобщение в "Туитър" - предупреждение към американския му колега - Доналд Тръмп, на фона на засилващото се напрежение между държавите заради събитията в Ирак.

Трюдо: "Боингът" е свален от иранска ракета, може и по погрешка

Трюдо: "Боингът" е свален от иранска ракета, може и по погрешка

Призова за задълбочено разследване на причината за катастрофата

"Онези, които се позовават на числото 52, трябва също да помнят числото 290. Никога не заплашвайте иранската нация.", заяви Рохани.

Той също отправи посланието си чрез "Туитър".

С "числото 290" в съобщението на държавния глава се припомнят 290-те граждани, предимно иранци, загинали в самолетна катастрофа през 1988 година.

Сред тях има и 66 деца.

Тогава кораб на САЩ изстрелва ракета, която сваля самолета, изпълнявал полет от Иран за Дубай (полет 655 (IR655).

Според Вашингтон, гражданският самолет погрешно е бил идентифициран като Ф-14, но Техеран твърди, че атаката е нарочно извършена срещу граждански самолет.

Рохани към Тръмп: Никога не заплашвайте Иран

Рохани към Тръмп: Никога не заплашвайте Иран

Онези, които се позовават на числото 52, трябва също да помнят числото 290

Според различните източници, самолетът е свален от иранска ракета "земя-въздух", като е възможно това да е станало и по погрешка.

Олексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, написа във Фейсбук, че украински разследващ екип, който е изпратен в Иран, включва специалисти, които са работили по разследването ма  свалянето на полет на Malaysia Airlines Flight 17 в Украйна през юли 2014 година.

САЩ и Ирак: Самолетът на Украйна в Техеран е свален по погрешка от ПВО на Иран

САЩ и Ирак: Самолетът на Украйна в Техеран е свален по погрешка от ПВО на Иран

Ударен е от ракетна система земя-въздух Тор-М1

Това бедствие уби всички 298 души на борда и по-късно разследващите стигнаха до заключението, че руска военна ракета е свалила самолета.