Оръжията от САЩ ще помогнат на Украйна да си върне обратно окупираните територии, включително Крим и Донбас. Това заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников в интервю за Си Ен Ен.

Ще освободим всички наши територии - всичко, включително Крим, категоричен бе той.

"Крим е стратегическа цел за Украйна, защото това е украинска територия. Но ще вървим стъпка по стъпка", посочи Резников. Той отбеляза, че първата стъпка ще бъде стабилизиране на ситуацията на място, за да се предотвратят допълнителни загуби срещу руските сили.

Вторият етап, по негови думи, е изтласкването на руските сили обратно на позициите им отпреди инвазията на 24 февруари.

Словашки политик надъхва Украйна да нападне Русия и да си върне Крим

Словашки политик надъхва Украйна да нападне Русия и да си върне Крим

Всичко друго освен военна победа за Киев било опасен компромис

Едва на третия етап, обясни министърът, ще има дискусии с партньорите на Украйна относно начините за освобождаване на територии, включително Крим.

Властите в Украйна твърдят, че няма да използват получените оръжия, за да атакуват Русия. Киев обаче не смята Крим за руска територия.

На въпрос дали опитът за повторно превземане на полуострова може да провокира Русия, Резников отговори, че този въпрос не е разглеждан.

"Това няма значение. Защото те (руската армия - бел. ред.) ще го видят в Херсон, ще го видят в Запорожие, ще го видят и в Мариупол..., че това са украински земи, а Крим също е украинска земя, независимо от всичко", обобщи той.

Путин: В Украйна трошим като орехи американските оръжия

Путин: В Украйна трошим като орехи американските оръжия

Напрежение между Кремъл и Белия дом