Украинският посланик в ООН изрази възмущението си, след като генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заяви, че Русия има роля в опазването на човешките права и прекратяването на войната в Украйна, съобщава „Франс прес”.

Дипломатът Владимир Елченко изтъкна, че Бан е похвалил Русия, въпреки че Москва е „основният виновник за агресията срещу Украйна и поддържането на конфликта”.

Той добави, че ще изпрати на Бан официален протест с искане да обясни коментарите си, направени по време на участието си в Петербургския международен икономически форум.

Според шефа на ООН Русия „играе решаваща роля” в разрешаването на глобални проблеми – „от опитите за прекратяване на конфликтите в Украйна и Сирия, до спазването на човешките права и контролиране неразпространението на оръжия за масово поразяване”.

Напълно съм възмутен от това изявление. Не мога да разбера как ръководителят на ООН може да каже такива неща”, поясни Елченко.

По отношение на изказването на Бан, че Русия „спазва човешките права”, посланикът отговори, че Москва е обвинявана за нарушаване на човешките права в Крим. Също така той каза, че Москва „трупа ядрен потенциал” на полуострова.

Коментарите на Бан го дисквалифицират от всякаква роля за разрешаване на конфликта в Украйна, убеден е посланикът, допълвайки, че той лично ще изрази възмущението си по време на среща с генералния секретар след завръщането му от Русия.