Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че страната му има амбицията да стане регионален лидер и призова бизнеса да инвестира в икономиката на държавата. Зеленски изнесе реч на Световния икономически форум в Давос, съобщава KyivPost.

Според него Украйна е правилното място за инвестиции благодарение на доброто си местоположение, на евтиния и добре образован човешки капитал. Той говори за усилията на правителството да подобри инвестиционния климат.

Украйна не е привличала повече от 50 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции от независимостта си през 1991 г., което е предимно заради корупцията.

"Ние предлагаме всички вие да бъдете акционери в успеха на нова Украйна", отбеляза Зеленски. Той добави, че тези, които пропуснат възможността да инвестират в Украйна сега, ще се почувстват като Джордж Бел, шеф на интернет компанията Excite, който отхвърли предложение да купи Google за 1 милион долара през 1999 г.

Украинският лидер се пошегува, че "Украйна ускорява климатичните промени", като поясни, че има предвид положителната промяна в бизнес климата.

Зеленски каза още, че след анексирането на Крим от Русия и започването на войната през 2014 г. Украйна се нуждае още по-бързо да развие икономиката си.

Въпрос на оцеляване на държавата, смята той.

"Каква е задачата на държавата, която е изгубила част от територията си, ще ви отговоря - да бъде лидер на Източна Европа и Централна Европа", подчерта Зеленски.

Запитан за перспективите да се прекрати войната, Зеленски отговори, че правителството на Украйна е "готово да я спре днес". По думите му обаче решението зависи от другата страна.

На въпрос да посочи трите основни причини защо Украйна е добро място за инвестиции, Зеленски съобщи, че украинското правителство дава гаранции за защита на големите инвеститори и ще даде на тези, които купят държавни компании петгодишна корпоративна данъчна отстъпка. Той допълни, че стотици държавни компании са за продан и скоро ще започне продажбата и изкупуването на обработваема земя. Украинският държавен глава каза още, че украинците са много талантливи и "по-евтини в сравнение с Европа".