"Когато започнем, всички ще разберат" - Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, заяви в интервю за Ройтерс.

Той отговоря на въпрос дали украинските въоръжени сили вече не са започнали контранастъпление, а по думите му това все още не е станало.

Според Данилов твърденията на Министерството на отбраната, което наскоро съобщи, че украинската контраофанзива е била отблъсната, са неверни и защото всъщност тя не е започнала.

"Фактът, че те са там с уплаха, разказвайки за нашите действия в определени направления и смятат, че това е контранастъпление - не виждам смисъл да коментирам тези болни хора", каза секретарят на НСБОП.

В интервю за Ройтерс Данилов коментира и изявленията на руските власти, че Украйна е виновна за взривяването на язовира в Каховка. Според него е "физически невъзможно" украинските военни да предприемат подобни действия.

Зеленски: Руснаци стрелят по спасители в наводнени райони
Обновена

Зеленски: Руснаци стрелят по спасители в наводнени райони

Русия взриви язовира, за да попречи на контранастъплението

"По това време там не е регистриран обстрел. И не е имало присъствие на наши военни, на наши, да кажем, граждани на тази територия. Тази територия, за съжаление, беше окупирана от руски терористи от март миналата година. И именно руските терористи бяха там, те контролираха тази част от нашата територия. И затова да се твърди, че сме го направили в тяхно присъствие, е пълен театър на абсурда."

Украинските власти твърдят, че руските военни са взривили язовирната стена на водноелектрическата централа "Каховка", за да предотвратят украинска контраатака. Москва определи инцидента като резултат от някакъв вид саботаж от страна на украинските сили, но не представи никакви доказателства.

Украйна: Край Бахмут преминахме от отбрана в настъпление

Украйна: Край Бахмут преминахме от отбрана в настъпление

Вагнеровците са напуснали града