Русия е обстреляла Одеса с крилати ракети между 14 и 15 ч. местно време. Засегнати са инфраструктурни обекти и жилищни сгради, съобщи украинската информационна агенция "Униан". Информацията за ракетната атака е потвърдена от украинския външен министър Дмитро Кулеба.

По данни на службата за връзки с обществеността на Въздушно командване "Юг" са убити поне 6 души. Ракетите са изстреляни от акваторията на Каспийско море от самолети ТУ-95 на руската стратегическа авиация.

Украйна: Руската армия възобнови щурма на "Азовстал"

Украйна: Руската армия възобнови щурма на "Азовстал"

Отново се нанасят въздушни удари по завода

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко е потвърдил, че жертвите са 6. Той е съобщил, че срещу града са били изстреляни поне 6 крилати ракети, като някои от тях са били неутрализирани. Геращенко е заявил, че един от загиналите е изгорял в колата си в двор на жилищна сграда. По негови думи ракетни осколки са попаднали в територията на едно от градските гробища, при което една жена е била ранена.

След обстрела са ранени 18 души.

Русия обяви, че е свален самолет със западно оръжие за Украйна до Одеса

Русия обяви, че е свален самолет със западно оръжие за Украйна до Одеса

А руските ракетни войски са поразили 317 военни обект

Според ръководителя на офиса на президента на Украйна Андрей Ермак сред жертвите на обстрела има и тримесечно бебе.

По-късно е оповестено, че украински зенитно-ракетни подразделения са свалили две крилати ракети и два дрона, които вероятно са осъществявали корекция на траекторията на ракетите. Кметството на Одеса е информирало, че две ракети са поразили военен обект, а други две са попаднали в жилищни сгради.

Общинският съвет на Одеса съобщава за петима хоспитализирани от пострадалите.

Украйна: Руснаците пробиват на юг и на запад от Изюм

Украйна: Руснаците пробиват на юг и на запад от Изюм

Рубижне и Попасна не са по руски контрол, а под руски обстрел

По данни на пресцентъра на Държавната служба за извънредни ситуации вследствие на ракетния обстрел е възникнал пожар в апартаменти на четвъртия и петия етаж на 16-етажен жилищен блок, който вече е потушен. Пожарът е бил локализиран на площ от 220 м кв. в 15:54 ч. местно време и около 17:00 ч. е ликвидиран. Хора са били спасени и изведени от пострадалата сграда.

Според ръководителя на Одеската областна военна администрация Максим Марченко все още има опасност от повторен ракетен удар.