Украинските правителствени сили съобщиха за убит войник при обстрел от проруски сепаратисти тази сутрин в Източна Украйна, съобщава "Ройтерс".

И през днешния ден двете страни продължават да си разменят взаимни обвинения - бунтовниците в Донецка област заявиха, че няколко десетки снаряда са били изстреляни по тяхната територия. От своя страна украинската армия твърди, че сепаратистите са извършили 19 нарушения на примирието

По-рано ръководителите на сепаратистите в Донецка и Луганска област призоваха за всеобща мобилизация, забранявайки на мъжете на възраст от 18 до 55 години да напускат територията на самопровъзгласилите се за републики.

Луганск и Донецк обявиха всеобща мобилизация

Луганск и Донецк обявиха всеобща мобилизация

Седем области в Русия били готови да приемат граждани на Донецк

Ситуацията на линията на съприкосновение остава напрегната. По информация на местните служби на отцепническите републики през изминалата нощ най-малко пет населени места в региона на Донецк са били атакувани от украинските сили.

Вчера от ДНС и ЛНР съобщиха последователно за инциденти. В рамките на няколко часа избухна автомобил в близост до сградата на управляващото правителство на самопровъзгласилата се република Донецк.

Няколко часа по-късно от Луганск съобщиха за два взрива на газопровод. Сепаратистките власти започнаха евакуация на руски граждани към Руската федерация, като тази инициатива бе подкрепена лично от Владимир Путин, който изпрати вицепремиер да организира приема на евакуиралите се граждани в Ростовска област. Кремъл обеща по 10 000 рубли на човек, който е дошъл от двете територии.

25 000 души от ЛНР са преминали руската граница

25 000 души от ЛНР са преминали руската граница

След като бе обявена евакуацията