Украинските военни изчислиха, че 800 руски войници са били убити през изминалия ден - предимно в боевете в Донецка област, съобщава "Ройтерс".

Новината идва на фона на обещанието на западните съюзници да доставят на Киев бронирани бойни машини, но не и танковете, които Украйна иска.

По време на редовния сутрешен обзор на сраженията украинската армия заяви, че руските сили са съсредоточени върху офанзива в района на Бахмут и атаките им край Авдиевка и Купянск са били неуспешни.

Посочва се, че над 800 руски войници, един самолет, хеликоптер и три танка са били елиминирани през вчерашния ден.

Съобщава се и за неуточнен брой цивилни жертви в резултат на руски въздушни и ракетни удари срещу до голяма степен разрушения и контролиран от Украйна град Бахмут, както и по два други града в района на Донецк - Константиновка и Курахово.

От своя страна Русия отрича да атакува цивилни в "специалната си военна операция" в Украйна.

Вчера високопоставен служител от администрацията на САЩ даде отрезвяваща оценка на боевете в района на Донецк, особено около Бахмут.

"Боевете все още са доста горещи... това, което виждаме в Бахмут, трябва да очакваме да го видим и другаде по фронта и боевете ще продължат през следващите месеци", посочи той.

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските войски извън Бахмут нанасят многобройни загуби на своите противници и Русия трупа свои военни части в региона.

Повече от 20 удара нанесла Украйна по руските войски за денонощие

Повече от 20 удара нанесла Украйна по руските войски за денонощие

През деня руските войски три пъти удариха с ракети цивилни обекти

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр, позовавайки се на главната дирекция по разузнаване на своето министерство, написа в "Телеграм", че значителните загуби за Русия означават, че вероятно тя ще трябва да обяви нова частична мобилизация през първото тримесечие на годината.

По данни на губернатора на контролираната от Русия Запорожка област Егений Балицки украинската артилерия е убила петима души и ранила 15, сред които четирима служители на спешната помощ, съобщава ТАСС.

Украйна се похвали с победа след контраатака в района на Бахмут

Украйна се похвали с победа след контраатака в района на Бахмут

Украинските сили са напреднали с 300 метра