Президентът на Украйна Володимир Зеленски в петък подкрепи кампания за набиране на средства, за да помогне на Украйна да изгради флот от военноморски дронове, за да защити градовете си от руски ракетни удари от Черно море, съобщава "Ройтерс".

United24, инициатива, стартирана от Зеленски за набиране на благотворителни дарения за Украйна след инвазията на Русия на 24 февруари, каза, че Украйна се нуждае от 100 дрона, всеки от които струва $274 000.

Откакто започна пълномащабното си нахлуване, Русия извърши ракетни удари от кораби в Черно море и от Крим, който Москва завзе през 2014 г. и е дом на руския Черноморски флот.

"Трябва да защитим водите на нашите морета и мирните градове от руски ракети, изстреляни от кораби", написа Зеленски в приложението за съобщения Telegram. "Военноморските дронове също ще помогнат за отблокирането на коридора за цивилни кораби, превозващи зърно за света."

Русия започна да блокира черноморските пристанища на Украйна скоро след февруарската инвазия, блокирайки износа на зърно.

Украинските лодки-дронове унижиха Москва и руския флот и променят бъдещите морски войни

Украинските лодки-дронове унижиха Москва и руския флот и променят бъдещите морски войни

Исторически, стратегически, но все още не много разрушителни

Три пристанища бяха деблокирани по силата на сделка, сключена през юли с посредничеството на ООН и Турция, за да се помогне за облекчаване на глобалната хранителна криза.

Русия преустанови участието си след като обвини Украйна за атака срещу три от нейните кораби на Черноморския флот в края на миналия месец с помощта на въздушни и морски дронове, но по-късно се върна към сделката, която трябва да изтече следващата седмица.

"Сигурен съм, че милиони хора ще подкрепят тази важна област от отбраната на Украйна", написа Зеленски за кампанията за набиране на средства за военноморски дронове. "Всички вече са видели как работи".

Украйна не е потвърдила или отрекла, че стои зад атаката с дронове през октомври, която в изявление, публикувано на уебсайта United24, казва, че е първата подобна атака, извършена изцяло от безпилотни устройства.

"Русия загуби някогашното си неоспоримо предимство по вода", се казва в изявлението.

САЩ няма да предоставят модерни дронове на Украйна

САЩ няма да предоставят модерни дронове на Украйна

Пентагонът се опасява от ескалиране на конфликта