Министерството на външните работи на Украйна поиска от съответните агенции на Украйна да засилят подкрепата за чужди граждани, включително студенти, които желаят да се върнат в родните си страни или да се преместят в трети страни поради руската военна инвазия, съобщават от украинското посолство у нас.

Украинското правителство прави всичко възможно, за да улесни преминаването им през държавната граница, която е затрупана от масовия приток на хора, бягащи от въоръжената агресия на Русия.

На границата са създадени временни пунктове за доброволческа помощ, които да осигурят храна на чуждестранните студенти и да задоволят други хуманитарни нужди.

Повече от 300 000 украинци са избягали в ЕС от войната

Повече от 300 000 украинци са избягали в ЕС от войната

Европейската комисия е готова да окаже целева помощ на страните

От украинското МВнР заявяват, че поради продължаващите активни сражения в момента е по-сигурно чуждестранните студенти да останат в местата си на пребиваване в Украйна.

От ведомството обаче призовават да не се подвеждат от руската дезинформация.

Те уверяват, че няма дискриминация, основана на раса или националност, включително когато става въпрос за преминаване на държавната граница от чужди граждани.

Български моряци са блокирани в Украйна

Български моряци са блокирани в Украйна

Те не могат да излязат в открито море, защото има потопен кораб

Подходът "първи дошъл - първи обслужен" се прилагал за всички националности. Съществува и стандартна процедура за прилагане на документация, като някои хуманитарни изключения са разрешени за жени и деца, поясняват от ведомството

От ведомството призовават всички държави да изискват от руския президент Владимир Путин незабавно да спре войната си срещу Украйна, което ще бъде най-добрият начин да се осигури безопасността и сигурността на своите граждани там.