Украйна вероятно ще получи достъп до мястото в Югоизточна Полша, където ракета уби двама души. Това заяви Якуб Кумоч, съветник по външната политика на полския президент, след като Киев поиска достъп до мястото на взрива, съобщава "Ройтерс".

Вчера полският президент Анджей Дуда посочи, че достъпът до мястото на взрива ще изисква съгласието на двете страни, водещи разследването - Полша и Съединените щати.

Варшава смята, че експлозията най-вероятно е била причинена от ракета на украинската противовъздушна отбрана, която се е заблудила - нещо, което Киев отрича.

Полско-американски разследващ екип е на място, съобщи Кумоч пред частната телевизия TVN 24.

"Украинците поискаха достъп до мястото на разследването. Ако и двете страни са съгласни, а доколкото знам, няма да има възражение от американска страна, такъв достъп може да бъде получен скоро", отбеляза той.

Дуда: Полша и САЩ трябва да позволят Украйна да участва в разследването на ракетната експлозия

Дуда: Полша и САЩ трябва да позволят Украйна да участва в разследването на ракетната експлозия

Дуда заяви, че няма индикации, че ракетата е изстреляна от Русия

Ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша Яцек Сивиера също заяви, че доколкото му е известно, Дуда не е бил против украински наблюдатели да присъстват на мястото.

Кумоч посочи, че Полша разполага с видеодоказателства за взрива.

"Наистина има видеоматериали, не бих искал да говоря за съдържанието на филмовите материали, които видях в поверителен режим, но, разбира се, премиерът даде такава информация, такива материали съществуват", коментира още той.

"Става въпрос за нашите нормални снимки от границата, където се виждат определени неща. Виждате кадри над Украйна, боеве над Украйна и в един момент, за много кратко време, виждате определена последователност от събития", добави той.

Кумоч не предостави други подробности. Той каза, че иска първо украинците да се запознаят с тези материали, в контакт с ръководителите на разследването.

Украйна иска достъп до мястото на взрива в Полша

Украйна иска достъп до мястото на взрива в Полша

Киев настоява за съвместно разследване на инцидента