Украйна иска достъп до мястото на взрива в Източна Полша, която според западни служители вероятно е била причинена от ракета на украинската противовъздушна отбрана, съобщава "Ройтерс".

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви, че страната му иска да бъде проведено съвместно разследване на вчерашния инцидент със своите партньори, както и да види информацията, даваща основанеи за заключенията на съюзниците ѝ.

Снощи ракета падна в село Пшеводов (в Люблинското войводство), разположено в Източна Полша, близо до границата с Украйна, убивайки двама души.

Полското външно министерство първоначално заяви, че ракетата е руско производство.

Според президента на САЩ Джо Байдън обаче наличната предварителна информация опровергава твърденията, че ракетата е била изстреляна от Русия.

НАТО: Падналата в Полша ракета вероятно е на Украйна, но вината е на Русия

НАТО: Падналата в Полша ракета вероятно е на Украйна, но вината е на Русия

Няма признаци за умишлено нападение

Министерството на отбраната на Русия отрече руските войски да са нанасяли удари по цели в близост до украинско-полската граница. От ведомството са категорични, че снимките на осколки, публикувани от полските медии от мястото на инцидента, нямат нищо общо с руската огнева мощ.

Трима американски служители пък заявиха, че предварителните оценки предполагат, че ракетата е била изстреляна от украинските сили срещу наближаваща руска ракета в контекста на най-масирания руски удар срещу електроенергийната инфраструктура на Украйна вчера.

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

Подобна позиция е изразил и американския президент

По-рано днес полският премиер Матеуш Моравецки съобщи, че страната все още проучва възможността за стартиране на процедурата по член 4 от договора на НАТО, но изглежда, че може да не е необходимо да се използва тази мярка.

Президентът Анджей Дуда допълни, че няма признаци за умишлена атака срещу Полша и най-вероятно става дума за нещастен случай.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също предположи, че експлозията вероятно е причинена от ракета на украинската противовъздушна отбрана.

Той обаче бе категоричен, че инцидентът не е по вина на Украйна, а на Русия, тъй като тя продължава незаконната си война.