Правителството на Украйна забрани износа на пшеница ,овес и други продукти, които са от огромно значение за хранителните запаси, информира Асошиейтед прес. Целта на власите в страната е да осигурят храна за жителите, докато продължава руската инвазия.

Новите правила за износа на агрокултури забраняват износа на просо, елда, захар, жив добитък и месо и други "странични продукти" от едър рогат добитък, се казва в съобщението на правителството.

"Забраната за износа е нужна, за да предотвратим хуманитарна криза в Украйна, да стабилизираме пазара и да отговорим на нуждите на хората.", заяви Роман Лещенко, министър на аграрната политика.

Това е поредният знак, че руската инвазия в Украйна заплашва доставките на храна и поминъка на хората в Европа, Африка и Азия, които разчитат на земеделските земи в Черноморския регион - известен като "житницата на света", добави той.

Русия и Украйна произвеждат 1/3 от световната пшеница.

Продуктите, които тези две страни изнасят, се превръщат в хляб, юфка и храна за животни по целия свят и всеки недостиг може да създаде продоволствена несигурност на места като Египет и Ливан.

Забраната за износ вероятно ще намали световните доставки на храни точно когато цените са на най-високото си ниво от 2011 г.

Сърбия спира износа на брашно, царевица, пшеница и олио

Сърбия спира износа на брашно, царевица, пшеница и олио

Според него страната му и регионът разполагат с достатъчни количества