Унгария и Полша блокираха одобряването на бюджета на ЕС заради клауза, която свързва финансирането от ЕС със спазването на принципа на правовата държава, съобщава БиБиСи.

Финансовият пакет включва 750 милиарда евро за фонд за възстановяване от коронавируса.

Посланици на 27-те държави-членки, които се срещнаха в Брюксел, не успяха да одобрят бюджета, тъй като двете държави наложиха вето върху него.

Унгария и Полша са критикувани за нарушаване на демократичните стандарти, залегнали в учредителния договор на ЕС.

В момента ЕС разследва и двете страни за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации. Клаузата заплашва да им струва милиарди евро финансиране от ЕС.

Държавите от ЕС вече се бяха договорили за бюджета от 1,1 трилиона евро за периода 2021-2027 г. и пакета за стимулиране.

Посланиците гласуваха чрез клаузата, която обуславяше достъпа до еврофондове от спазването на принципа на правовата държава, тъй като това изискваше само квалифицирано мнозинство, заяви германското председателство на ЕС.

Но бюджетът и спасителният пакет се нуждаеха от единодушна подкрепа и след това бяха блокирани от Полша и Унгария.

Орбан обяви, че ЕС вече е втори СССР

Орбан обяви, че ЕС вече е втори СССР

Унгария не приема връзката на еврофондовете с критерии, които са "изнудване на идеологическа основа"

"Не можем да подкрепим плана в сегашния му вид за обвързване на критериите за върховенство на закона с бюджетните решения", каза Золтан Ковач, говорител на унгарския премиер Виктор Орбан.

Полският премиер Матеуш Моравецки заплаши с вето миналата седмица.

В понеделник полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро заяви, че въпросът за върховенството на закона е "просто предлог". "Това наистина е институционално, политическо поробване, радикално ограничаване на суверенитета," каза той.

Но австрийският канцлер Себастиан Курц, изказвайки се на конференция малко след блокирането на бюджета, заяви, че "спазването на принципите на върховенството на закона е абсолютна необходимост", тъй като сумите, които ЕС раздава на страните членки, са много големи.

В туит Йоханес Хан, еврокомисар по бюджета и администрацията, заяви, че е "разочарован" от ветото.

Той призова държавите-членки да "поемат политическа отговорност и да предприемат необходимите стъпки за финализиране на целия пакет". "Тук не става въпрос за идеологии, а за помощ за нашите граждани в най-тежката криза след Втората световна война", добави той.

Безизходицата ще бъде обсъдена от европейските министри по европейските въпроси във вторник и от лидерите на ЕС на видеоконференция в четвъртък.

Унгария планира да наложи вето върху бюджета на ЕС

Унгария планира да наложи вето върху бюджета на ЕС

Защото условията за върховенство на закона са "непримливи" и "изнудване"