Унгария не може да приеме връзка между достъпа до фондове на Европейския съюз и спазването на критериите за върховенство на закона, тъй като това би било все едно ЕС да действа като бившия Съветски съюз, заяви в петък премиерът Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

Националистът Орбан, който е на власт повече от десетилетие и е критикуван за ерозия на демокрацията в Унгария, бивша комунистическа държава, заяви, че "парите на унгарците не могат да бъдат отнети", а текущите дебати в ЕС относно критериите са "технически".

Орбан каза, че е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел в четвъртък за регламента.

Бюджетните комисии в ЕП потвърдиха компромиса за върховенството на закона

Бюджетните комисии в ЕП потвърдиха компромиса за върховенството на закона

Санкции – не само при пряка злоупотреба...

"Трябваше да й кажа, че ако този регламент, изготвен от Европейския парламент и германското председателство, бъде приет - той изисква мнозинство от две трети, така че не можем да го блокираме - но създадохме един Съветски съюз от Европейския съюз" Орбан каза пред държавното радио.

Той каза, че критериите са "изнудване на идеологическа основа без обективни критерии". "Не това искахме ... ние не създадохме ЕС, за да си имаме втори Съветски съюз", добави Орбан.

Полският премиер Матеуш Моравецки, главният съюзник на Орбан, изпрати писмо до институциите на Европейския съюз, заплашвайки да наложи вето върху бюджета му за периода 2021-2027 г., ако достъпът до фондовете на ЕС е обвързан с това, че правителствата спазват върховенството на закона.

Условието е основна грижа за Европейския парламент и няколко северноевропейски държави като Холандия, която иска още по-строги условия.

Полша и Унгария имат правото да наложат вето върху дългосрочния бюджет и да попречат на всяка държава-членка да получи финансиране от ЕС.

Но това би навредило и на двете страни, които са големи бенефициенти на бюджета, където много поддръжници на управляващите националистически партии зависят до голяма степен от преките субсидии от ЕС.

Орбан заплаши да наложи вето на бюджета на ЕС

Орбан заплаши да наложи вето на бюджета на ЕС

Заради обвързването на еврофондовете с върховенството на правото