Унгария ще осигури безплатни инвитро процедури на двойки в обществени клиники. Това обяви премиерът на унгарската държава Виктор Орбан, цитиран от Би Би Си.

Той отбеляза, че оплождането е от "стратегическа важност". Миналия месец правителството на Унгария пое контрол над частни клиники за оплождане.

Унгария дава €30 хил. на двойки, които планират три деца

Унгария дава €30 хил. на двойки, които планират три деца

Парите са достъпни чрез схема, която влезе в сила от началото на юли

Орбан отдавна насърчава подхода "размножаване пред имиграция" в борбата с демографския упадък. Населението на Унгария се топи през последните четири десетилетия.

Унгарският лидер описа политиката си за раждаемост, след като Будапеща пое държавен контрол над 6 клиники за оплождане през декември 2019 г.

От 1 февруари двойките с проблеми могат да се възползват от безплатно инвитро.

Можем да изчезнем, раждайте, призова Виктор Орбан

Можем да изчезнем, раждайте, призова Виктор Орбан

Правителството на Унгария организира международна среща за демографията в Будапеща тази седмица

Орбан каза също, че правителството обмисля данъчни облекчения за жени с три и повече деца. От началото на този месец тези облекчения се прилагат за семейства с най-малко четири деца.

"Ако искаме унгарски деца вместо имиграция и ако унгарската икономика може да произведе необходимото финансиране, единственото решение е да отделим възможно най-много средства в подкрепа на семействата и отглеждането на деца", обяви Виктор Орбан.

Орбан, който е премиер от 2010 г., се бори срещу имиграцията.

Нивото на раждаемост в Унгария е 1,48 бебета на жена. Унгария е една от многото източноевропейски държави, които са изправени пред демографски спад заради ниска раждаемост и емиграция. Някои от тези държави прилагат свои политики за насърчаване на раждаемостта. Полша плаща по 100 британски лири (500 злоти) на месец за дете като част от политиката 500+.