Правителството на Унгария пое контрол над 6 частни клиники за асистирана репродукция и увеличи финансирането, за да може повече двойки да получат достъп до такава помощ в опит да увеличи раждаемостта, информира "Ройтерс", позовавайки се на властите.

Увеличаване на населението е приоритет за правителството на премиера Виктор Орбан, както и разрешаване на проблема с недостига на работна сила. За тази цел управляващите предприемат инициативи за увеличаване на раждаемостта вместо засилване на имиграцията, което е анатема за националистическия лидер.

Унгария дава €30 хил. на двойки, които планират три деца

Унгария дава €30 хил. на двойки, които планират три деца

Парите са достъпни чрез схема, която влезе в сила от началото на юли

Правителството вече въведе редица мерки, включително данъчни облекчения, отпускане на заеми и други програми в помощ на семействата.

Правителството публикува решение в Държавен вестник на Република Унгария, според което са купили шест частни клиники за инвитро, тъй като въпросът става от "национална стратегическа важност". Властите отбелязват, че лекарствата за асистирана репордукция ще бъдат безплатни от 1 януари и ограниченията за държавно финансиране за инвитро ще бъдат премахнати, за да се елиминира списъкът с чакащи.

Унгарски професор изпрати писмо на Орбан през 2017 г., в което пише, че 20-25% от унгарските двойки, които искат да имат деца, имат проблеми с оплождането. Той призова за премахване на ограниченията за държавно финансиране за инвитро, като подчерта, че в резултат на това броят на бебетата, родени чрез инвитро, може да нарасне до 3500 от 2000 на година.

Можем да изчезнем, раждайте, призова Виктор Орбан

Можем да изчезнем, раждайте, призова Виктор Орбан

Правителството на Унгария организира международна среща за демографията в Будапеща тази седмица

План на правителството за насърчаване на браковете и раждаемостта с отпускане на заеми вече помогна за увеличаване на сватбите, въпреки че е твърде рано да се каже дали ще помогне за увеличаване на раждаемостта. Нивото на раждаемост в Унгария е 1,48 бебета на жена.