Парламентът на Унгария гласува за преструктуриране на научния сектор, който ще бъде под пълния контрол на правителството. Спорният законопроект преструктурира Унгарската академия на науките, информира "Дойче веле".

Академичните среди остро критикуват хода на правителството, тъй като се опасяват, че ще сложи край на свободната изследователска работа в страната.

Учени в Унгария скочиха срещу "пълния политически контрол" върху изследванията

Учени в Унгария скочиха срещу "пълния политически контрол" върху изследванията

Правителството иска да реорганизира финансирането на научните изследвания

Хюман райтс уоч съобщава, че 15 академични институции ще бъдат премахнати от Унгарската академия на науките и ще бъдат включени в нова държавна мрежа за изследвания. Планът, известен от началото на годината, многократно провокира протести на изследователи и академици в Унгария и чужбина.

Промените се очаква да влязат в сила от началото на септември. Надзорният съвет - Eotvos Lorand Research Network (ELKH) - ще от 13 членове. Шестима ще бъдат излъчени от Унгарската академия на науките и шестима от Министерството на иновациите. Ръководителят на съвета ще има право на глас. Той ще бъде назначен от министъра на иновациите.

Създаването на ELKH ще лиши Академията от важни финансови ресурси, включително стипендии за учени и финансови средства за научни проекти.

Новият закон предвижда и създаване на Национален научен съвет за политики, ръководен от министъра на иновациите. Този орган ще съветва правителството за иновации и изследователски проекти.

Академията на науките единодушно се обявява срещу промените.

Правителството смята, че промените ще помогнат на Унгария да стане по-конкурентна в научния свят.

Европейски политици алармираха, че премиерът на Унгария Виктор Орбан иска да затвори устата на учените.

От 2017 г. унгарското правителство предприема мерки за ограничаване свободата на учените. Оттогава сериозно е ограничена дейността на Централноевропейския университет, финансиран от американския милиардер Джордж Сорос. В резултат на това университетът се мести във Виена.