Унгарският министър-председател Виктор Орбан прие сръбския външен министър и вицепремиер Ивица Дачич в Кармелитския манастир Берталан Хаваси. Сръбският политик е на посещение в Унгария по покана на външния министър на Унгария Петер Сиярто, пише "Унгария днес".

Все още не са известни подробности за срещата между двамата политици, но външният министър Петер Сиярто даде пресконференция със сръбския си колега по-рано през деня. На пресконференцията Сиярто подчерта споделената съдба на Унгария и Сърбия, като посочи, че малко други страни в Европа са изправени в същата степен пред двете сериозни предизвикателства за сигурността от украинската война и нелегалната имиграция.

"Поради нашето съседство и географска близост, последиците за сигурността от войната и последиците от санкциите за икономическата и енергийната сигурност засягат пряко и двама ни", каза той, добавяйки, че двете страни също са пряко засегнати от нарастващия миграционен натиск върху маршрута в Западните Балкани.

Сиярто каза още, че и двете страни имат голяма полза от двустранното сътрудничество, както се вижда от факта, че унгарско-сръбският търговски оборот се е увеличил със 75 процента миналата година, поставяйки нов рекорд. Като пример той каза, че "гаранцията за енергийната сигурност на Унгария" сега е в Сърбия, тъй като "Турски поток" е единственият газопровод на континента, който в момента работи със 100 процента капацитет в посока изток-запад.

Кулеба: Унгария държи Украйна като заложник заради еврофондовете си

Кулеба: Унгария държи Украйна като заложник заради еврофондовете си

Будапеща играе своя собствена игра, смята украинският външен министър

Той подчерта, че през миналата година в Унгария през Сърбия са влезли 4,8 милиарда кубически метра природен газ, което е близо половината от общото вътрешно потребление, докато 438 милиона кубически метра са транспортирани в другата посока. Той добави, че Унгария е готова да осъществи нови инфраструктурни инвестиции, за да гарантира сигурността на доставките на петрол за Сърбия, а страните ще удвоят капацитета на междусистемните електрически връзки между двете страни в рамките на пет години.

В отговор на журналистически въпрос за сръбско-косовския конфликт Сиярто каза, че Унгария е заинтересована от мирно решение и компромис чрез диалог, поради което преди това е поела ръководството на мироопазващата операция на НАТО в Косово (KFOR).

Той каза, че успехът на това търсене на компромис може да бъде застрашен, ако различни европейски формации приемат Косово преждевременно и че правителството следователно ще гласува против приемането на Косово в Съвета на Европа.

НАТО не даде на Сърбия да изпрати войски в Косово

НАТО не даде на Сърбия да изпрати войски в Косово

Вучич е недоволен, че е бил информиран за решението в навечерието на Коледа