Мисията на НАТО в Косово - KFOR, отхвърли искането на сръбското правителство да изпрати до 1000 служители на полицията и армията в Косово след поредица от сблъсъци между сърбите и косовските власти. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от "Ройтерс".

Бившата сръбска провинция Косово обяви независимост през 2008 г. след войната от 1998-1999 г., по време на която НАТО бомбардира частта от Югославия, включваща Сърбия и Черна гора, за да защити населяваното от албанско мнозинство Косово.

"Те (KFOR) отговориха, че смятат, че няма нужда от връщане на сръбската армия в Косово, като цитират резолюцията на ООН, одобряваща техния мандат в Косово", посочи Вучич в интервю за частната телевизия "Пинк".

Миналия месец, за първи път от края на войната, Сърбия поиска да разположи войски в Косово заради поредица от сблъсъци между косовските власти и сърбите в северния регион, където те са мнозинство.

Сърбия успя да избегне катастрофа с НАТО, доволен Вучич

Сърбия успя да избегне катастрофа с НАТО, доволен Вучич

Премахнати са всички барикади, издигнати от косовските сърби

Съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на ООН на Сърбия може да бъде разрешено, при одобрение на KFOR, да разположи свой персонал на гранични пунктове, в православни религиозни обекти и райони със сръбско мнозинство.

Вучич разкритикува мисията на НАТО за това, че е информирала Сърбия за решението си в навечерието на християнската православна Коледа, след като косовската полиция арестува войник, заподозрян в раняване при стрелба на двама млади сърби близо до град Щръпце.

Косовските власти осъдиха инцидента. Полицията съобщи, че и двамата пострадали - на 11 и 21 години, са откарани в болница и няма опасност за живота им.

Сръбските медии съобщиха, че се предполага, че друг млад мъж е бил нападнат и бит от група албанци вчера сутринта, докато се връщал от литургия в църквата.

Сърбия отмени повишената бойна готовност на армията

Сърбия отмени повишената бойна готовност на армията

След като косовските сърби започнаха да премахват барикадите

Сръбски официални лица определиха инцидентите като "терористични актове", заявиха, че те демонстрират, че сърбите са нежелани в Косово и обявиха протести в Щръпце днес.

Международните организации осъдиха атаките, които се очаква да задълбочат недоверието между етническите албанци, които са мнозинство, и около 100 000 етнически сърби, живеещи в Косово. Половината от тях живеят в северната част на страната и отказват да признаят независимостта на Косово.

Другата половина живеят в други части на страната, като Щръпце, като повечето от тях признават правителството на Прищина и участват в политическия живот.

Сръбските протестиращи поставят три условия за премахването на барикадите в Северно Косово

Сръбските протестиращи поставят три условия за премахването на барикадите в Северно Косово

Напрежение на Балканите