Унгарски евродепутат подаде оставка след скандално парти в Брюксел. На него полицията нахлула след подаден сигнал на 27 ноември около 21:30 часа за масово събиране, което нарушава карантината, предаде АФП.

59-годишният Йозеф Сайер е от управляващата в Унгария консервативна партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан. Той призна за нарушението в лаконично изявление, като се извини на семейството си.

За въпросното парти се появиха слухове, че става въпрос за гей оргия, в която са участвали и евродепутати и други политици. Униформените са заварили най-малко 25 мъже, като някои са се опитали да бягат през прозорците.

Самият Сайер е бил заловен при опит за бягство, след което освободен заради депутатския му имунитет. Според полицията, той е задържан с окървавени ръце, а в чантата му са открити наркотици.

От офиса на прокуратурата в Брюксел лаконично изреждат само инициалите на дипломатите и депутата, както и че полицията се е отзовала на сигнал за шумно събиране. 

На нарушителите е била наложена глоба от 250 евро.

Припомняме, че "Фидес" са известни с консервативните си възгледи и самият Сайер е вкарал в Конституцията текст за брака като съюз на мъж и жена. Съпругата му е конституционен съдия в Унгария.

Партията често влиза в конфикт с ЕС, а срещу политиката ѝ в самата Унгария бяха организирани много протести.