Депутатите на унгарския премиер Виктор Орбан бойкотираха извънредно заседание на парламента, свикано от опозиционните партии, за да ратифицират присъединяването на Швеция към НАТО, съобщава "Блумбърг".

Законодателната сесия беше отложена в понеделник, след като членовете на управляващата партия, които притежават мнозинство от две трети в камарата, не се явиха. Парламентът може да одобри включването на Швеция във военния съюз през есента, каза министърът на кабинета Гергели Гуляс пред репортери миналата седмица.

Унгария и Турция са единствените две членки на НАТО, които все още не са ратифицирали включването на Швеция във военния алианс, кандидатура, която беше предизвикана от опасения за сигурността след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Турция оттегли възраженията си по-рано този месец, след като Швеция обеща нов план за репресии срещу кюрдските сепаратистки групи в скандинавската страна.

Междувременно правителството на Орбан - което нападна Швеция за принципа й на критика към Унгария - заяви, че парламентът ще ратифицира кандидатурата за НАТО, щом Турция го направи. Длъжностни лица не изясниха защо Будапеща е свързала своя график с този на Анкара.

Ердоган натиска Швеция да действа срещу тероризма ако иска подкрепа за членство в НАТО

Ердоган натиска Швеция да действа срещу тероризма ако иска подкрепа за членство в НАТО

Конкретно искат екстрадицията на двама турски граждани, която шведски съд отказа