Крим е на прага на нова екокатастрофа, съобщава украинската агенция Униан.

Описаната от експертите ситуация може да доведе до увеличаване на масовите заболявания сред населението в окупирания Крим (според твърдението на Украйна - б.р.), както и да влоши флората и фауната на тази част на Черно море.

Според експерти, има висока вероятност от рязко влошаване на екологичната ситуация в полуострова, съобщава украинската агенция, допълвайки, че става въпрос за района на Керч.

Опасността от екокатастрофа е свързана с разработката на търговски строителни предприятия, контролирани от Русия. Там се съхраняват отпадъците от металургичните производства, получени в резултат от дейността на Камиш-Бурунгския железодобивен комбинат в контекста на добиване на свободни строителни материали, пише на страницата си във Фейсбук координаторът на групата "Информационно съпротивление" Дмитрий Тимчук.

Той заяви, че създаването на мястото на кримското езеро Нижне-Чербушское и Верхне-Чербушское хранилище за отпадъци от металургията е хидротехническо съоръжение, което има токсични вещества във вид на фини частици.

Съдържащият се в тях фосфор, хром, ванадий и арсен превишават пределно допустимите норми на концентрация около 30-150 пъти, в зависимост от мястото, където е взета пробата.

"В същото време натрупаните запаси от насипни отпадъци сега се използват в качеството на добавки при изготвяне на цимент и строителен пясък. Тази ситуация може да доведе до повишаване на масовото заболяване на населението, а така също и застрашава флората и фауната на стотици километри от хранилището на пътя на разпространение на токсични вещества на морската вода по бреговете на Черно море", подчерта експертът.

Припомняме, Камиш-Бурунският железодобивен комбинат е закрито предприятие за добив, обогатяване и агломерация на руда (в това число с примеси на арсен, фосфор и др.) в района на Керч. По-рано там се добиваше желязна руда.

В него са три железодобивни кариери и една кариера с варовик, инсталации за надробяване и обогатяване на металните сплави и други обекти.

По-рано старши научният сътрудник на Института за водни проблеми на руската академия на науките, хидроинженер Юрий Медовар предупреди, че през месец май в Крим може да свърши питейната вода.