COVID-19 сериозно засяга образованието на децата в слабо развити страни, тъй като по-голямата част от тях не могат да осигурят достъп до възможности за дистанционно обучение, предаде teleSUR.

Това каза директорът на Световната банка за образование Хайме Сааведра относно констатациите от последния присъединен доклад между УНИЦЕФ, ЮНЕСКО и Световната банка.

Според този доклад от 79 държави, близо 20 процента или вече са изпитали, или очакват намаления в бюджета за образование на страната си за настоящата или следващата фискална година. Това се сравнява с близо 40 процента сред страните с по-ниски средни доходи.

Световната банка: 365 млн. деца по света живеят в бедност

Световната банка: 365 млн. деца по света живеят в бедност

Техните семейства се борят да оцелеят средно 1,90 долара на ден или по-малко на човек

Една от три държави с ниски доходи не е въвела никакви мерки в подкрепа на достъпа или включването на тези студенти, изложени на риск от изключване.

В този смисъл Сааведра посочва, че организациите "са се притеснявали от неравенството в възможностите за обучение. Сега изходното ниво на обучение е по-ниско, но увеличаването на неравенството на възможностите може да бъде катастрофално."