Управляващата коалиция в Украйна се разпадна, след като партия "Народен фронт" напусна фракцията на оттеглящия се държавен глава Петро Порошенко, обяви председателят на парламента, цитиран "Ройтерс".

Парламентът сега има един месец да сформира нова коалиция или президентът може да разпусне Върховната рада и потенциално новоизбраният президент Владимир Зеленски може да свика предсрочни избори.

Украйна въведе нови икономически санкции срещу Русия

Украйна въведе нови икономически санкции срещу Русия

Предвижда се забрана за доставка на определи групи стоки и въвеждане на специални мита

"Ние обявяваме изтеглянето си от настоящата коалиция, прекратяваме работата си...и започваме формиране на нова коалиция с нов дневен ред", каза лидерът на "Народен фронт" Максим Бурбак пред законодателния орган.

През миналия месец Зеленски победи Порошенко на балотажa, но новата му партия няма представители в парламента. Вероятно предсрочни парламентарни избори ще са в изгода за Зеленски, чиято популярност е висока и проучванията показват, че партията му е на път да спечели изборите, но няма да успее да събере мнозинство.

Украйна издаде ултиматум към ЕС да не разхлабва санкциите срещу Русия

Украйна издаде ултиматум към ЕС да не разхлабва санкциите срещу Русия

Иначе щяла да откаже да спазва Минските споразумения

Зеленски ще положи клетва в понеделник.

Председателят на парламента Андрей Парубий съобщи, че коалицията в парламента прекратява работата си и че "в рамките на един месец от днес...нова коалиция трябва да бъде сформирана".